Mahkeme salonuna çocuklar girebilir mi?
Duruşma genellikle herkese açıktır. İster ilgili olsun ister olmasın herkes duruşma salonuna girme ve duruşmaya katılma hakkına sahiptir.
18 yaş altı duruşma izleyebilir mi?
Sanık onsekiz yaşından küçük ise yargılama kapalı yapılır; hüküm de kapalı olarak açıklanır (m. 317/1).
18 yaşından küçükler mahkemeye gidebilir mi?
Zorunlu tutukluluğu düzenleyen 5271 sayılı CYY’nin 185. maddesinde; “Sanık onsekiz yaşından küçük ise duruşma kapalı yapılır; hüküm kapalı olarak açıklanır.” hükmü yer almakla birlikte, sanığın 1942 doğumlu olması nedeniyle bu hükmün somut olayda uygulanması mümkün değildir.
Adliyeye gidip dava izlemek yaş sınırı var mı?
Adliyeye gidip davayı gözlemlemek için yaş sınırı var mı? Çoğu adliyede duruşmalara katılmak için yaş sınırı yoktur.
18 yaş altı çocuk dava açabilir mi?
Akıl yürütme kapasitesine sahip çocuklar (küçükler) sınırlı dava açma yetkisine sahiptir. Başka bir deyişle, akıl yürütme kapasitesine sahip çocuklar, kanunun izin verdiği istisnai durumlarda dava açma yetkisine sahiptir, ancak bu istisnalar göz ardı edilirse, genellikle dava açma yetkisine sahip olmazlar.
Mahkemeye aile girebilir mi?
Kamuoyuna açıklık ilkesi hem ceza hem de hukuk davaları için geçerlidir. Kamuoyuna açıklık ilkesi, davaların kamuya açık bir şekilde gerçekleşmesi ve mahkeme salonunun kapısının izlemek isteyen herkese açık olması anlamına gelir.
18 yaşından küçükler mahkemede şahitlik yapabilir mi?
Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 45. maddesinde; “Gençliği, akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle ifade vermekten çekinmenin manasını kavrayamayan kimse, kanuni temsilcisinin rızasıyla tanık olarak dinlenebilir.” hükmü yer almaktadır.
Mahkeme salonuna telefonla girilir mi?
İlgili maddede belirtildiği üzere, mahkeme binası içinde veya duruşma başladıktan sonra herhangi bir iletişim aracıyla kayıt yapmak yasaktır. Söz konusu araçlar şunlardır; her türlü sesi kaydeden cihazlar telefonlar ve kameralardır. Duruşmalar genellikle kamuya açık yerlerde yapılır.
Adliyeye herkes girebilir mi?
Seyirciler, duruşmayı takip etmek isteyen kişilerdir. Duruşma salonunun kapasitesi izin verdiği sürece herkes duruşmaya katılabilir. Ancak, kamuya açık duruşma ilkesi nedeniyle, duruşma sırasında huzuru bozabilecek herhangi bir davranışta bulunmak yasaktır.
16 yaş hapse girer mi?
Bir istisna, 13 yaşına ulaşmış ancak henüz 17 yaşına gelmemiş gençlerin cezalandırılmasıdır. Bu durumda genellikle “eğitim güvenliği tedbirleri” uygulanır. “Yasal bir varsayım” olarak, yasalar, çocuğun cezai sorumluluğunun artık mutlak kabul edilmediği yaş sınırları belirler.
Mahkeme salonunda kimler olur?
Duruşmaya hakim başkanlık eder. Ayrıca mahkeme katibi, icra memuru, davaya taraf olanların avukatları veya temsilcileri ve gerektiğinde tanıklar ve bilirkişiler mahkemede hazır bulunur.
17 yaşındaki çocuğa dava açılır mı?
Küçükler ve yargılama yeteneği zayıf olan kişiler genellikle dava açma yetkisine sahip değildir.
Duruşma salonu aleni mi?
“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 141 – Mahkeme duruşmaları herkese açıktır. Kamu ahlakı veya kamu güvenliği kesin olarak gerekli kıldığı takdirde bazı veya tüm duruşmaların kapalı yapılmasına karar verilebilir.” 29 Temmuz 2021
Mahkemede nasıl giyinmeli?
Her şeyden önce, muhafazakar ve saygılı giyinin. Mahkemeye ve yargılamanın ciddiyetine saygı göstermek için uygun şekilde giyinmek önemlidir. Lacivert, profesyonelliği ilettiği ve hakimler ile jüri üyeleri üzerinde ciddi bir izlenim bıraktığı için tercih edilen bir renk seçimidir.25 Ekim 2024Her şeyden önce, muhafazakar ve saygılı giyinin. Mahkemeye ve yargılamanın ciddiyetine saygı göstermek için uygun şekilde giyinmek önemlidir. Lacivert, profesyonelliği ilettiği ve hakimler ile jüri üyeleri üzerinde ciddi bir izlenim bıraktığı için tercih edilen bir renk seçimidir.
Adliyeye girmek için yaş sınırı var mı?
Hakim ve savcılık sınavına girebilmek için; yazılı sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının 1. gününde 45 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Çocuklar mahkemeye katılabilir mi?
Zira 15 yaşını doldurmuş çocuklar, ayrımcılık yapma yetkisine (itiraz hakkı) sahip olduklarından; şikâyette bulunma, şikâyeti geri çekme, kamu davasına katılma, itiraz, temyiz vb. gibi ceza muhakeme süreçlerini bizzat yürütebilirler.
Duruşmaya kimler katılabilir?
Hayır, duruşmalara yalnızca avukatlar katılır. İlgili taraflar, yani davalılar ve davacılar (veya temsilcileri) da duruşmalara katılabilir. Taraflar duruşmalarda bulunma yasal hakkına sahiptir ve duruşmanın işlemlerine ve kararlarına katılma hakkına sahiptir.
Hukuk fakültesi öğrencileri duruşmaya girebilir mi?
Birkaç kapalı yargılama haricinde, herkes katılabilir, örneğin gençlik davaları. 16 Haziran 2024Birkaç kapalı yargılama haricinde, herkes katılabilir, örneğin gençlik davaları.
Mahkeme salonunda kimler olur?
Duruşmaya hakim başkanlık eder. Ayrıca mahkeme katibi, icra memuru, davaya taraf olanların avukatları veya temsilcileri ve gerektiğinde tanıklar ve bilirkişiler mahkemede hazır bulunur.